Domowe mleko roślinne - zrób to sam!
Wiele osób rezygnuje ze spożycia mleka zwierzęcego decydując się na roślinne. Jednak nawet w jego składzie mogą zdarzyć się sztuczne, chemiczne substancje, które nie są dla ludzi zdrowe. Poza tym często są bardzo drogie, czym skutecznie potrafią odstraszyć od kupna. Wyjściem jest przygotowanie sobie samemu mleka roślinnego, co nie jest zbyt skomplikowane. Oto kilka przepisów na taki domowy wyrób.
Mleko kokosowe
Mleko z kokosów doskonałe sprawdza się przy przyrządzaniu koktajli owocowo-warzywnych. Najpierw należy zagotować wodę, a kiedy zacznie wrzeć wsypujemy do niej wiórki kokosowe z dwóch opakowań 100 gramowych. Następnie po kilkunastu minutach należy zdjąć garnek z ognia, ostudzić i całą zawartość zmiksować blenderem. Teraz trzeba odcedzić mleko przez lnianą ściereczkę i po wystygnięciu można przechowywać w lodówce.
Mleko migdałowe
Najpierw musimy jedną szklankę migdałów namoczyć w chłodnej wodzie i zostawić tak na kilka godzin. Zaleca się, aby migdały nie były blanszowane, gdyż nie straca wtedy swoich wartości odżywczych. Następnie po odcedzeniu zalewamy je czterema szklankami wody. Do smaku i aromatu możemy dodać syrop klonowy, kilka daktyli, sól morską, a także szczyptę cynamonu. Teraz wszystko należy zmiksować, a następnie przecedzić przez lnianą ściereczkę. Takie mleko można przechowywać w lodówce. Nadaje się do deserów, a nawet jako zaprawa do zup.
Mleko ryżowe
Najpierw należy do garnka nalać 2 litry wody, a następnie wsypać 4 łyżki stołowe ryżu. Można dodać 1/3 łyżeczki soli i całość trzeba zagotować. Teraz niech wszystko gotuje się przez ok. dwie godziny na wolnym ogniu. Później po ostudzeniu można całość zblendować. Po odcedzeniu przez lnianą ściereczkę, dodajemy dla smaku łyżeczkę karobu i tak jak w poprzednich przypadkach przechowywać w lodówce. Z takiego mleka można wykonać bardzo dobry izotonik dla aktywnych.
Zalety mleka roślinnego
Mleko roślinne zawiera wiele potrzebnych dla człowieka składników odżywczych. Duże ilości protein znajdują się w kokosowym i migdałowym. To drugie zawiera także witaminy z grupy A i E. Mleka roślinne dostarczają mnóstwa energii, dzięki zawartości węglowodanów. Dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców. Mleko ryżowe natomiast ma w składzie witaminy z grupy B, a także D.
Jarosław Cieśla
Komentarzy: 0