Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D
Ostatnio bardzo dużo mówi się o witaminie D i konieczności jej suplementacji. W naszej szerokości geograficznej nie mamy zbyt wiele słońca i większość Polaków ma deficyt witamin D. Jej obecność w naszym organizmie jest bardzo istotna. Witamina D chroni organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, nowotworami, wpływa także na poprawę samopoczucia. Wystarczy 20-30 minutowy spacer, żeby organizm mógł wytworzyć sobie odpowiednią dawkę witaminy D. Jest to jednak możliwe tylko latem i późną wiosną, bez użycia filtrów przeciwsłonecznych.
Jakie są objawy niedoboru witaminy D?
Dotyczą one wielu układów, mogą mieć bardzo nieprzyjemne skutki:
- bezsenność,
- utrata apetytu,
- choroby przyzębia,
- zaburzenia widzenia,
- bóle kostno- mięśniowe,
- niesmak i pieczenie w jamie ustnej,
- biegunka,
- obniżone samopoczucie,
- osteoporoza.
Niedobór witaminy D wpływa na rozmiękanie kości, co ma bardzo poważne konsekwencje. Może prowadzić do złamań lub krzywicy kości. Ponadto wpływa to także na osłabienie siły mięśniowej, co może wpływać na problemy z bolesnymi skurczami, a nawet utrudniać przemieszczanie się. Udowodniono związek niskiego poziomu witaminy D z większym rozwojem otyłości, nadciśnienie tętniczego, cukrzycy, a nawet chorób autoimmunologicznych jak np. reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane. Niedobór witaminy D w czasie życia płodowego może słodować trwałe uszkodzenie układu nerwowego powodując autyzm. Znając wszystkie zagrożenia należy zadbać o prawidłowy poziom witaminy D i kontrolować jej suplementację. Zarówno niedobór jak i nadmiar może mieć szkodliwe konsekwencje. Segmentując witamin D, co kilka miesięcy należy sprawdzać jej poziom, a kiedy osiągnie się oczekiwany poziom można zmniejszyć dawkę. Więcej witaminy D należy przyjmować w miesiącach kiedy ekspozycja na słońce jest zdecydowanie mniejsza.
Jakie skutki może mieć nadmiar witaminy D?
- nudności,
- świąd skóry,
- osłabienie organizmu,
- wymioty i biegunki,
- nadmierne pocenie się,
- zwiększone uczucie pragnienia,
- częstomocz.
Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego należy zażywać ją po tłuszczowym posiłku. Bardzo ważne jest też łączenie jej z witaminą K2, to konieczne. Dzięki niej wapń, w którego gospodarce ważny udział ma witamina D3, trafia w odpowiednie miejsca w organizmie. Zażywanie witaminy D3, zwiększa zapotrzebowanie na witaminą K2, ponieważ stymuluje produkcję białek zależnych od witaminy K2.
Daria Występek
Komentarzy: 3
viola4
02.05.2017ja wit D biorę 4000 jednostek i mi pomaga lepiej niż tysiąc lub 2 tyś jedn.
Marta
16.05.2016Ja suplementuje witaminę D przez cały rok i czuję się świetnie - niezależnie od pogody (lub niepogody;)
krysia5
31.10.2017Słyszałam o tym kiedyś, jednak zastanawiam się, jaki jest koszt wykonania takich badań...