Lubczyk - na miłość i zdrowie
W wierzeniach ludowych lubczyk ma szczególne miejsce. Od dawna wierzono, że zioło to ma magiczne właściwości. Uważano bowiem, że rozpala zmysły i jest rośliną miłości. Lubczyk ogrodowy, to bylina z rodziny selerowatych. Znany jest także jako lubiśnik lekarski, łakotne ziele oraz mleczeń. Pochodzi z Azji, a jego uprawy można spotkać na całym świecie. Rośnie również dziko.
Zioło miłości
Od wieków lubczyk uznawany był jako magiczny zioło miłości. Uważano, że ten kto go wypije na pewno ulegnie wielkiemu pożądaniu. Jeśli ktoś chciał rozkochać w sobie wybraną osobę, to podawał mu do wypicia eliksir z lubczykiem. Do dziś wielu ludzi uważa tę roślinę za bardzo skuteczny afrodyzjak. Ma podnosić libido i zwiększać doznania seksualne.
Do posiłków
Lubczyk można wykorzystać w kuchni jako dodatek lub przyprawa do różnych dań. Ma dość ostry i korzenny posmak, dlatego należy uważać z jego dozowaniem. Liście tej rośliny, które można suszyć lub podawać świeże, doskonale nadają się do podkreślenia aromatu zup i sosów. Można też stosować lubczyk do potraw mięsnych, rybnych oraz wszelkiego rodzaju sałatek. Jego charakterystyczny smak sprawdza się przy dodawaniu tego zioła do samodzielnie pieczonego chleba. Lubczyk jest też używany do produkcji staropolskiej nalewki określanej jako kordiał.
Właściwości zdrowotne
Z lubczyku można samodzielnie zrobić napar. Wykonuje się go zalewając zasuszony korzeń szklanką wody i gotując. Po przecedzeniu przez sitko i wystudzeniu można wypijać po jednej szklance dziennie. Napar doskonale działa moczopędnie oraz powoduje efektywniejsze i lepsze funkcjonowanie nerek. Po jego wypiciu zwiększa się produkcja gazów. Napar z lubczyku można stosować przy występowaniu skurczy żołądka, a także jako środek wykrztuśny. Spożywanie tego zioła powoduje poprawę działania układu pokarmowego. Lubczyk szczególnie zaleca się stosować przy wszelkiego rodzaju potrawach, które są ciężkostrawne. Zioło to ma wpływ na poprawę ogólnej kondycji organizmu i lepsze zdrowie.
Przeciwwskazania
Lubczyku nie powinny spożywać osoby, które uskarżają się na niewydolność nerek. Jest on wręcz zabroniony kobietom w ciąży, gdyż podobno ma właściwości poronne. Ze względu na zdrowie dziecka ze spożywania lubczyku powinny zrezygnować też matki karmiące piersią. Zioło to może wywołać pojawienie się na skórze białych plam u osób, które zbyt długo przebywają na słońcu.
Jarosław Cieśla
Komentarzy: 0