Art

Zdrowie w sezonie zimowym [Raport 2016]

02.02.2016
Zdrowie w sezonie zimowym [Raport 2016]

Zimowa aura często nie nastraja pozytywnie. O tej porze roku dni są najkrótsze i odczuwamy zdecydowany deficyt słońca, przez co często mamy mniej energii i ogarnia nas zmęczenie. Temperatury powietrza spadają znacznie poniżej zera, a niesprzyjające warunki atmosferyczne, takie jak mróz czy wiatr, mogą powodować wyziębienie organizmu lub nawet odmrożenia. Okres zimowy, jak co roku przynosi obniżoną odporność i kiepskie samopoczucie. Obserwujemy wtedy wzrost zachorowań na choroby górnych dróg oddechowych, szczególnie grypę.

Zima może być magiczną porą roku, jeśli tylko odpowiednio zadbamy o nasze zdrowie.

Co zrobić, by podnieść odporność w sezonie zimowym? Jak dbać o zdrowie o tej porze roku?

Zapraszamy do zapoznania się z treściami raportu „Zdrowie w sezonie zimowym”, które zostały przygotowane przy współpracy z Centrum Medycznym CMP oraz Śląskim Ośrodkiem Onkologii Sanivitas.

Pobierz raport ...........

unnamed (1)       san (1)

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Miód - płynne złoto

02.02.2016
Miód - płynne złoto

Miód jest zdrowy. Wiemy o tym wszyscy, ponieważ już babcie powtarzały nam to od najmłodszych lat. Dorośli twierdzą, że miód jest smaczny. Dlaczego więc zdarzają się dzieci, które za tym pszczelim przysmakiem na przepadają? Czy miód może uczulić? Miód jest naturalnym antybiotykiem. Rozcieńczony w szklance zimnej przegotowanej wody ma działanie przeciwbiegunkowe. Taki sam napój, nieco bardziej stężony i podany na ciepło, pomaga w zwalczaniu zaparć. Poprawia apetyt, wzmacnia organizm, wycisza wewnętrzny niepokój, ułatwia zasypianie. Spożywanie tego słodkiego złota zaleca się dzieciom i dorosłym, a zwłaszcza osobom cierpiącym na dolegliwości ze strony układu pokarmowego i trawiennego. Miód ma właściwości przeciwbakteryjne, ponieważ zawiera nadtlenek wodoru, który jest głównym składnikiem wody utlenionej. Wybór w rodzajach miodów jest ogromny. Polski Związek Pszczelarski wyróżnia: wielokwiatowy, rzepakowy, spadziowy, lipowy, akacjowy, mniszkowy,  wrzosowy, gryczany, faceliowy, malinowy, nostrzykowy, nawłociowy, koniczynowy oraz leśny. Każdy z wymienionych miodów ma inny smak, zapach, konsystencję. U małych dzieci oraz alergików zaleca się stosowanie miodu lipowego lub akacjowego, które uczulają najrzadziej. Niestety należy zachować szczególną ostrożność podczas podawania miodu maluchom. Reakcja alergiczna może wystąpić do 72 godzin od chwili spożycia. Może pojawić się katar, swędzenie skóry, opuchlizna gardła, wysypka, itp. Pamiętajmy też, że w momencie pierwszego kontaktu z daną substancją organizm decyduje, czy traktować ją jako alergen w przyszłości. Dlatego negatywna reakcja pojawia się dopiero po drugim lub kolejnym podaniu. Miód akacjowy ma wspaniały wpływ  na układ pokarmowy i trawienny. Natomiast miód lipowy jest lekiem w trakcie grypy, przeziębienia, a także przy chorobach dróg moczowych. Działa przeciwgorączkowo, napotnie, wykrztuśnie, lekko nasennie. Miód lipowy, w odróżnieniu od akacjowego,  odznacza się ogromną aktywnością antybiotyczną. Oba rodzaje miodów są bardzo lubiane przez dzieci, ponieważ mają łagodny smak. Najlepiej spożywać miód w formie rozcieńczonej z przegotowaną wodą. Pamiętajmy, by temperatura wody nie przekraczała 40 st C. Wyższa może spowodować, że miód utraci swoje właściwości. Próbujmy różnych rodzajów miodów. Może okaże się, że ulubionym stanie się miód malinowy lub spadziowy z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Wystrzegajmy się miodów sztucznych. Szukajmy pszczelarzy w okolicy swojego zamieszkania. To pewne źródło zdrowia.   Autorka: Matvijewna Grządkowska

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Dzika róża

02.02.2016
Dzika róża

Zimą cytrusy zajmują czołowe miejsce wśród owoców, są uznawane za najlepsze źródło witaminy C. Nie jest to jednak prawda, mamy nasz rodzimy owoc, który ma jej o wiele więcej.

Dzika róża występuje w Polsce w wielu odmianach, jej owoce i kwiaty są bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają zdecydowanie najwięcej witaminy C, około 40 razy więcej niż cytrusy. Są także cennym źródłem witamin A, B1,B2,C oraz K, a także karotenoidów, kwasu foliowego, kwasów organicznych, flawonoidów i pektyn. Szczególnie zalecana jest w okresie wzmożonego narażanie na choroby i przeziębienia. Działa wzmacniająco na organizm, a także przeciwzapalnie, jest zalecana w chorobach układu krążenia. Płatki i owoce dzikiej róży można suszyć samodzielnie, najlepszy czas na to przypada od sierpnia do października. Można także kupić gotowy susz w skalpach zielarskich. Można przygotować na ich bazie herbatę, lub w postaci zmielonej dodawać do pitej wody czy koktajli. W przemyśle kosmetycznym olejek z owoców róży jest jednym z najcenniejszych. Uzyskiwany ze świeżych płatków, jest bardzo drogi i chętnie dodawany do kremów, mydeł czy perfum. Ten ekskluzywny składnik bardzo podnosi jakość kosmetyków. Woda różana powstała w procesie destylacji to bardzo dobry tonik do twarzy. Róża jest odpowiednia do każdego rodzaju skóry, na właściwości kojce, nawilżające i normalizujące skórę. Warto przekonać się o jej działaniu. Olej z dzikiej róży jest świetnym kosmetykiem pielęgnacyjnym do ciała i twarzy.

Sposoby na dziką różę

Cukier różany

Świeże płatki róż można utrzeć z cukrem, otrzymany cukier różany świetnie nadaje się do ciast, deserów, ale też do herbaty. Jest bardzo aromatyczny i pięknie pachnie.

Nalewka z owoców dzikiej róży

Można przygotować ją z około 500 gram suszonych owoców, zapytujemy je szklanką cukru i dodajemy około 750 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach w ciepłym miejscu należy odcedzić nalewkę i przechowywać w lodówce w szklanej butelce lub słoiku. Ma ona działanie wzmacniające, poprawiające trawienie, a także wzmagające apatyt.  

 

Daria Występek  

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się