Art

Sprawdzone sposoby na ból gardła

05.02.2017
Sprawdzone sposoby na ból gardła

Ciepła zupa, rozgrzewająca herbata z imbirem czy płukanie gardła to ciągle najlepsze domowe sposoby na chore, boląca gardło. W sezonie zimowym ta dolegliwość dotyka prawie każdego, dlatego warto pamiętać o domowych sposobach.

Stan zapalny górnych dróg oddechowych może być początkiem poważniejszych infekcji, ale nie koniecznie musi się tak kończyć. Szybka reakcja może uchronić przed poważniejszą chorobą.

 

Nie lekceważ objawów, które dają znać że coś jest nie tak działaj natychmiast. Zdiagnozowaną infekcję można początkowo leczyć domowymi sposobami, które często są wystarczające. Jak sobie radzić?

 

Pij dużo wody

Minimum 2 litry wody dziennie, mogą to być także niesłodzone herbaty owocowe lub ziołowe. Ciepła woda z imbirem i cytryną także jest dobrym rozwiązaniem. Zioła, które najlepiej sprawdzą się w czasie infekcji to lipa, tymianek, jeżówka, brzoza, pokrzywa. Jako płyny przyjmowane w ciągu dnia zaliczają się także zupy, które świetnie rozgrzewają i łagodzą bolesność gardła. 

 

Domowe płukanki gardła

Dzięki takim zabiegom nawilżysz śluzówkę i odczujesz ulgę w bólu gardła. Płukanki działają bakteriobójczo i pomagają pozbyć się drobnoustrojów z jamy ustnej. Nie koniecznie woda z solą jest najlepszym rozwiązaniem, taki roztwór może podrażnić śluzówkę. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą napary ziołowe z rumianku, lipy, szałwii, tymianku czy babki lancetowatej. Szałwia jest jednym z najlepiej działających ziół w przypadku takich infekcji.

 

Dieta przeciwzapalna

Postaw na ciepłe posiłki z imbirem, pieprzem i rozgrzewającymi przyprawami korzennymi. Dzięki temu organizm będzie stymulowany do utrzymywania wyższej temperatury. Na śniadania sprawdzą się ciepłe owsianki i jaglanki, na obiad zupy i ciepłe potrawy jednogarnkowe.

Jedz dużo kasz, szczególnie kaszy jaglanej, które ma właściwości wykrztuśnie, ponieważ pomaga pozbyć się  śluzu z organizmu. Jest zalecana przy chorobach i stanach zapalnych. W czasie choroby jedz ją nawet kilka razy dziennie.

 

Miód

Nazywany naturalnym antybiotykiem i ma wielką moc w przywracaniu zdrowia. Zawiera między innymi inhibinę i lizozym, które pomagają zwalczyć bakterie. Jest bardzo skuteczny w leczeniu dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych. Warto dodawać go do napojów, ale słodząc nim kawę czy herbatę pamiętaj, że miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni. Najwięcej substancji bakteriobójczych znajduje się w miodzie gryczanym i lipowym. 

 

Daria Występek

 

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 3

nana

12.02.2017

woda bardzo pomaga, tak nam radził też lekarza pozdrawiam

stszeek

09.02.2017

Taaak, szczególnie teraz w taka pogode, porady na czasie :] ale te 2 litry wody dziennie mi nei pasuje, jaki to ma wpływ na gardło?

Ada

06.02.2017

Świetne porady. Przyznam się, że nie wszystkie znałam :)

Art

Jak przetrwać zimę i nie przytyć?

02.02.2017
Jak przetrwać zimę i nie przytyć?

Zima często niweczy noworoczne postanowienia o szczuplejszej sylwetce. Krótsze dni i niesprzyjająca pogoda często zatrzymują nas w domu. Do tego dochodzi łamanie postanowień związanych ze zdrową dietą. Trzeba znaleźć w sobie determinację i motywację, żeby zrealizować swoje cele. Jak to zrobić?

 

Nie zmieniaj nastawienia

Zima szybko się skończy, a wiosną warto być w formie. Nie tłumacz sobie, że zimą zawsze trzeba przytyć, że takie są tendencje. Zdrową dietę warto utrzymywać przez cały rok, nie tylko kiedy chcemy trochę schudnąć. Pamiętaj dlaczego chcesz schudnąć,  jak to wpłynie na twoje samopoczucie i postrzeganie siebie. Warto podjąć ten wysiłek.

 

Jedz rozsądnie

Prawidłowa, zbilansowana dieta to podstawa. Nie warto ulegać ciągle tym samym pokusom i mieć potem wyrzuty sumienia. Najlepiej postaw na dietę opierającą się na nieprzetworzonych produktach, z dużą ilością warzyw i owoców. Staraj się bilansować posiłki, jedz zdrowe kasze, ryż, ziemniaki, nie obawiaj się zdrowych węglowodanów. Zrezygnuj za to z cukru i tłuszczów trans, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia.

 

Naucz się zdrowych zasad

Z czasem zdrowe nawyki stają się naturalne i nie trzeba się pilnować. Pamiętaj, żeby zawsze słuchać swojego organizmu. Jeśli nie czujesz się po czymś dobrze staraj się wyeliminować to z jadłospisu. Jedz tak jak jest dla ciebie najlepiej, mogą to być małe porcje jedzone częściej, albo większe 3 razy w ciągu dnia. Nie jedz na zapas i staraj się zawsze mieć przy sobie jakąś przekąskę na wypadek głodu.

 

Nie rób wyjątków i nie przejadaj się. Prowadzi to tylko do poczucie ciężkości i osłabienia motywacji. Po takich wahaniach ciężko jest wrócić do normy. Żołądek domaga się większej ilości jedzenia, nawet kiedy nie jesteśmy głodni.

 

Aktywność każdego dnia

To podstawa do pozostania z formie i utrzymanie ładnej sylwetki. Aktywne spędzanie czasu jest też niezbędne dla zachowania zdrowia. Znajdź czas na aktywność minimum 3-4 razy w tygodniu i wygospodaruj na nią godzinę. Może to być spacer, fitness, pływanie, albo ćwiczenia w domu. Ważna jest regularność i zmienianie treningów co kilka tygodni, żeby ciało cały czas było zaskakiwane nowymi bodźcami.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 1

ewcia

12.02.2017

aktywność, aktywność i jeszcze raz aktywność - jest taki mem - zimno pada ciemno - idz na trening!!!!!!!!!

Art

Jak dieta wpływa na mózg dziecka?

30.01.2017
Jak dieta wpływa na mózg dziecka?

Mózg to genialny narząd naszego organizmu.  Pracuje nieustannie: odbiera, przetwarza, wszelkie informacje ; jest odpowiedzialny za umiejętności uczenia się i pamięci.

Mózg jest aby prawidłowo funkcjonował nieustannie potrzebuje dostarczenia odpowiedniej ilości glukozy i tlenu.

Coraz częściej mówi się o związku pożywienia z koncentracją i nadpobudliwością.

Główną przyczyną zaburzeń funkcjonowania mózgu  jest zachwianie równowagi  między stężenia glukozy we krwi, niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i substancji mineralnych a nadmiarem  spożywania produktów wysoko przetworzonych z zawartością sztucznych barwników i konserwantów.

 

Układając menu  dla dzieci warto wziąć pod uwagę Indeks Glikemiczny  IG, który określa procentowo  stosunek szybkości wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów  do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy.  Przykładowo u  dzieci, które spożywają  na śniadanie białą bułkę z kremem czekoladowym lub słodkie płatki śniadaniowe z mlekiem dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi  tzw : hipoglikemii,  co dalej powoduje gwałtowny wyrzut insuliny z trzustki i natychmiastowe zmniejszenie ilości glukozy we krwi. W konsekwencji takiego żywienia dziecko nie jest w stanie skupić swojej uwagi, jest rozdrażnione,  może  też dojść do pogorszenia możliwości intelektualnych.

Zupełnie inaczej sytuacja wygląda gdy dzieci mają w swoim jadłospisie posiłki oparte na pełnoziarnistych  produktach  węglowodanowych, dzięki którym poziom glukozy do krwi uwalniany jest powoli na stałym poziomie, a jednocześnie są źródłem niezbędnych minerałów. Przygotowując na śniadanie owsiankę z ziarnami czy orzechami i owocami wiemy, że nasze dzieci będą mogły skorzystać z zajęć dydaktycznych w przedszkolu. W ciągu dnia używajmy pełnoziarnistych   kasz, makaronów, pieczywa.

Bardzo istotne  do rozwoju i zdrowego funkcjonowania układu nerwowego, mózgu są nienasycone kwasy tłuszczowe omega -3. Nasz organizm nie wytwarza tych tłuszczów dlatego  muszą być dostarczane z dietą.  Najcenniejszym źródłem kwasów są  tłuste ryby  jako DHA i EPA. Kolejnym dobrym źródłem jest siemię lniane i z niego olej, oraz ziarna i orzechy.

Przykładowo dając dzieciom jako  przegryzkę nasiona dyni zapewniamy dawkę cynku, istotnego dla zwiększenia pamięci i umiejętności myślenia.

Orzechy są nie tylko źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych ale również witaminy E, która pomaga chronić błony nerwowe.

Witaminy E, C, β- karoten Antyoksydacyjne witaminy takie jak witamina E, C i β- karoten dostarczymy w diecie bogatej w kolorowe warzywa i owoce.

 

W diecie naszych dzieci bardzo cenne są też ekologiczne jajka, które są źródłem białka, a żółtka to bogactwo choliny, która jest pomocna w rozwoju pamięci.

 

Do prawidłowej pracy mózgu, jak i całego systemu układu nerwowego, niezbędne są neuroprzekaźniki, które są odpowiedzialne za przenoszenie informacji pomiędzy neuronami, czyli komórkami nerwowymi. Najbardziej znanymi neuroprzekaźnikami są katecholaminy, kwas γ-aminomasłowy (GABA), serotonina i acetylocholina. Niezbędne substancje - aminokwasy do wytworzenia neuroprzekaźników dostarczymy przygotowując posiłki z jajek, fasoli, ryb, awokado  orzechów, dobrej jakości ekologiczne mięso, ekologiczny nabiał.

 

Nie możemy zapomnieć o najbardziej istotnym produkcie jakim jest woda, która stanowi  ok 80% mózgu. To od wody zależy przewodzenie impulsów nerwowych. Zbyt niska ilość spożywanej wody może mieć wpływ na jakość pracy mózgu. Dobrym zwyczajem jest nauczyć dzieci pić codziennie niegazowaną wodę.

 

 Artykuł pochodzi z zaprzyjaźnionego serwisu www.przedszkoland.pl - najlepsze przedszkola i żłobki 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się